Preventivmedel

dreamstime-14085438.jpg

Vad kan preventivmedel ge dig?

*** Den här texten är inte uppdaterad och kan vara inaktuell 2018 ***

Tag kontroll över din kropp och ditt liv!Bestäm själv när du ska ha sex och när du ska bli med barn. Preventivmedel hjälper dig att ta den kontrollen.

Vänd dig till skolsköterskan, en ungdomsmottagning, barnmorska eller din läkare om du behöver preventivmedel! Friska kvinnor behöver inte undersökas av gynekolog för att få preventivmedel.

Ring Vårdguiden (1177) om du vill få veta vart du ska gå, när de har öppet, om man måste beställa tid osv. Du kan även fråga om vad som helst anonymt när du ringer Vårdguiden!

Sexuellt risktagande är att ha sex på ett sätt som kan vara ohälsosamt. Sexuellt risktagande kan göra att man blir oönskat gravid, får en infektion, blir sexuellt utnyttjad eller utsatt för våld. Sexuellt risktagande är sex utan kondom, att ha många sexpartner, att ha sex när man är berusad och att sälja sex.

Att börja ha samlag innan man fyllt 14 år innebär också att risken ökar, men man vet inte riktigt varför.

Ju fler sexpartner man har. desto större är risken att få en infektion. Sexuellt överförda infektioner sprids ju bara när någon som är smittad byter partner.

I teorin är det "bara att använda kondom" men i praktiken använder inte alla allltid kondom. Det kan vara för att man inte har någon kondom, för att man är berusad, för att det känns pinsamt att ta upp frågan med partnern, för att oskyddat sex känns som ett förtroende (precis som när missbrukare delar spruta fast det är farligt) eller helt enkelt för att man tycker sex utan kondom blir bättre.

Andra preventivmedel än kondom skyddar inte mot infektioner. Preventivmedel skyddar inte heller mot sexuellt utnyttjande, sexualiserat våld eller att råka illa ut på något annat sätt.

MEN: Preventivmedel skyddar mot oönskade graviditeter och dessutom kan man slappna av och slippa vara rädd för att bli med barn.

teen-1.jpg

Akut p-piller (dagen-efter-piller) är inget abortpiller och inte heller ett vanligt preventivmedel. Om man tar ett akutpiller när man haft oskyddat samlag förhindras befruktningen. Skulle man redan vara gravid påverkas inte fostret.

Man kan inte använda akutpiller för ofta, då rubbas menstruationscykeln, Dessutom är de dyra och man får bara köpa ett i taget. Men de är receptfria och kan vara räddaren i nöden om kondomen gått sönder eller man haft oskyddat sex i fyllan och villan. För maximal säkerhet ska man ta akutpillret inom 12 timmar efter samlaget.

Det absolut effektivaste är att sätta in en kopparspiral direkt efter det oskyddade samlaget!

Abort är inget alternativ till preventivmedel. När aborten blev fri i Sverige 1975 minskade antalet aborter per år kraftigt. Då försvann också de illegala aborterna, som kunde vara livsfarliga. Under 1800-talet dog många kvinnor när de försökte framkalla missfall genom att äta fosforn som fanns på den tidens tändstickor.

Fakta om abort från Vårdguidens hemsida 2010:

Alla kvinnor i landet, oavsett ålder och medborgarskap, har rätt till abort fram till den artonde graviditetsveckan. Risken att bli steril efter en abort är mindre än en på tusen. En abort kan ändå vara en jobbig upplevelse och är något man ska försöka undvika.

Innan preventivmedel blev lagliga förökte folk undvika graviditet på andra sätt:

Avhållsamhet är att helt enkelt inte ha sex överhuvudtaget. Det är den enda preventivmetoden Kristina och Karl-Oskar i Utvandrarna känner till. 

Icke-reproduktivt sex är allt utom vanliga samlag. Oralsex, analsex, smeksex, vibratorsex, telefonsex, cybersex eller att onanera tillsammans - för att ta några exempel. På femtiotalet hade många ogifta, särskilt i USA, smeksex (American Petting) för att inte bli med barn.

Säkra perioder är att bara ha samlag den tid i månaden när det troligen inte finns ett befruktningsdugligt ägg. En hyfsat säker metod som finns i olika varianter, till exempel p-dator.

Avbrutet samlag (coitus interruptus) är att dra ut penis och spruta utanför slidan. Det är ingen säker metod och ingen som rekommenderas. Dels ställer den stora krav på mannen, dels kan det komma några sädesceller före ejakulationen.

Amning är naturens eget p-piller och faktiskt en säker metod om man ammar intensivt. Under stenåldern ammade kanske kvinnorna mer eller mindre dygnet runt i flera år - och då gjorde amningen att det blev några år mellan barnen. I dagens samhälle fungerar inte amning som preventivmetod.

Sterilisering är en operation som tar bort fruktsamheten. Idag kan en kvinna som fortfarande är fertil, men inte vill få fler barn, ta beslutet att sterilisera sig.

Förr kunde både begåvningshandikappade och sexuellt lössläppta flickor tvångssteriliseras, ett mörkt kapitel i den svenska historien.

teen-7.jpg

Hur säkra är olika metoder?

Chansen eller risken att bli med barn vid ett oskyddat samlag är 6-7%, men det är ett genomsnitt. Chansen/risken ökar om man är ung och i samband med ägglossningen.

Om 100 kvinnor använder en metod under ett år kommer några ändå att bli med barn. Detta värde (antalet gravida) visar hur säker metoden är. Ju lägre värde, desto säkrare är metoden.

p-spruta 0,1-0,5

Sterilisering 0,2-0,5

hormonspiral 0,2-0,6

p-stav 0,1-1,0

p-piller, p-ring, p-plåster 0,5-1,5

amning 1-2

minipiller 2-6

kondom 2-15

pessar 6-16

säkra perioder 2-20

 

dreamstime-3446060.jpg

Vilka olika sorters preventivmedel finns det?

Det finns preventivmedel som påverkar dina könshormoner och preventivmedel som inte gör det. De som påverkar hormonerna förändrar menstruationen. De kan även påverka risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Dagens p-piller använder lägre hormondoser än gamla tiders högdospiller.

P-medel som inte påverkar hormonerna

Kondom hindrar sperman från att hamna i slidan. Det är en säker metod om kondomen används under hela samlaget och inte går sönder eller åker av. Kan vara bra för män som kommer för snabbt, men mindre bra vid erektionssvikt.

Pessar hindrar sädescellerna från att simma upp till livmodern. Ska sättas in före samlaget och sedan få sitta kvar 6-24 timmar. Bör användas tillsammans med spermiedödande medel.

Kopparspiral avger laddade kopparatomer (joner) som tar bort sädescellernas förmåga att befrukta ägget. Kan möjligen skydda mot livmodercancer. Biverkningar kan vara rikligare och mer smärtsamma menstruationer.

 

P-medel som påverkar hormonerna

Hormonspiralen påverkar livmodern så ägget inte kan bli befruktat. Biverkningarna kan vara småblödningar och minskad eller utebliven menstruation.

P-piller, mini-piller, p-plåster, p-ring, p-stav och p-spruta påverkar både äggstockarna och livmodern så graviditet förhindras.

P-piller, p-plåster och p-ring ("kombinerade") har troligen positiva effekter på kvinnans hälsa:

+ Minskar risken för cancer i äggstockar och livmoder

+ Bevarar fertiliteten

+ Mindre risk för järnbrist (Pga mindre mensblödningar)

+ Hjälper mot smärtsamma menstruationer

Biverkningar kan vara:

- Småblödningar och utebliven menstruation

- Något ökad risk för bröstcancer

- Något ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

 

P-spruta, mini-piller och p-stav ("gestagen") fungerar lite annorlunda. Troligen ökar de inte risken för cancer eller hjärt-kärlsjukdomar. Biverkningar är att de påverkar blödningsmönstret. Andra biverkningar kan vara akne, huvudvärk, viktökning och humörsvängningar.

P-spruta  kan öka risken för benskörhet. Rekommenderas ej till tonåringar eller äldre.

Mini-piller (särskilt lågdos) måste tas regelbundet och vid rätt klockslag. Inget för glömska tjejer, alltså.

P-stav sätts in under huden och räcker 3-5 år.

dreamstime-12856557.jpg

Preventivmedel som passar just dig

P-spruta, minipiller, kopparspiral och hormonspiral rekommenderas inte till unga eller mycket unga kvinnor.

P-spruta rekommenderas inte till äldre kvinnor, som löper risk för benskörhet.

Kondom skyddar mot infektioner och är bra för den som har många tillfälliga sexpartner.

Säkra perioder passar inte den som har ett spontant och oplanerat sexliv.

P-piller är mindre bra för den som glömmer att ta dom!

Olika metoder kan påverka menstruationen på olika sätt.

Det finns alltså många saker att tänka på när du väljer preventivmedel. Diskutera med vårdpersonalen för att hitta rätt preventivmedel, som passar just dig!

 

PS

Och att alltid ha några kondomer till hands är aldrig fel, om det skulle dyka upp ett tillfälle till lite sex! 

DS

 

********** Källa: Läkemedelsverkets hemsida 2010 **********

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.